Muutama sana vastuullisuudesta

TRIPLASTI VASTUULLINEN

Tavoitteenamme on, että 2nd hand vaatteiden kierrättäminen on mahdollisimman helppoa ja kannattavaa ja toisaalta niiden ostaminen yhtä helppoa ja hauskaa kuin uusien. Muotikin voi olla erittäin vastuullista ja merkittävänä elementtinä tässä on se, että ei-enää käytössä olevat vaatteet kaivetaan kaapeista ja toimitetaan uudestaan käyttöön.

Toimintamme vastuullisuus muodostuu kolmesta kulmakivestä:

1. Myymme vain alunperinkin vastuullisesti valmistettuja vaatteita
2. Myymme vain kierrätettyjä vaatteita
3. Olemme hiilinegatiivisia: ylikompensoimme toiminnastamme syntyvät päästötUUSI VAI KÄYTETTY?

Uusien tuotteiden ostaminen ja kuluttaminen on aina ekologisesti huonompi ratkaisu kuin kierrätetyt tuotteet. Uudet tuotteet, riippumatta siitä, kuinka kestävästi niitä tuotetaan, kuluttavat aina luonnovaroja ja monissa tapauksissa, erityisesti pikamuodin osalta, riistävät niitä tuottavia ihmisiä. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä halvempi uusi tuote on, sitä enemmän luontoa ja ihmisiä hyväksikäytetään - tavalla tai toisella.

Puuvillan kasvattaminen vie paljon viljelytilaa ruualta ja kuluttaa valtavat määrät makeaa vettä, jota tarvittaisiin ruuantuotantoon ja erityisesti ihmisille juomavedeksi. Vaatteiden valmistus ja värjäys vaatii usein haitallisten kemikaalien käyttöä. Nämä kemikaalit ovat uhka paitsi vedelle, ilmalle ja maapallolle sekä niiden kanssa työskenteleville ihmisille.

Ostamalla käytettyjä vaatteita voit vähentää ympäristövaikutuksiasi monin tavoin. Pohjoismaiden ministerineuvoston raportissa* vuodelta 2016 todettiin, että Pohjoismaissa valmistettujen ja sieltä vietävien tekstiilien uudelleenkäyttö ja kierrätys säästää 193 miljoonaa kiloa hiilidioksidia vuodessa ja 72 miljardia litraa vettä. Tämä vastaa noin 42.000 auton hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Käytettyjen vaatteiden ostaminen auttaa vähentämään uusien vaatteiden kokonaiskysyntää. Kierrätettyjen vaatteiden käyttö tarkoittaa myös sitä, että hidastat merkittävästi näiden päätymistä kaatopaikoille.

*http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1057017/FULLTEXT03.pdfKAIKKI KÄYTÖSSÄ

Mitä suurempi vaatteen käyttöaste on, sitä vähemmän uusia vaatteita tarvitaan. Joten miten vähemmän aikaa lastenvaatteet ovat kaapissa käyttämättömänä, sitä parempi ympäristölle.YMPÄRISTÖPOSITIIVINEN = HIILINEGATIIVINEN

Ninyes ei ole hiilineutraali. Olemme hiilinegatiivinen. Tämä tarkoittaa, että ylikompensoimme Ninyesin toimintojen CO2 päästöt, eli mm. toimistomme energiapäästöt ja vaatteiden lähetyksestä syntyvät päästöt . Käytämme Gold Standard -järjestelmää kompensointiin. Gold Standardin perustivat YK ja WWF, ja sitä hallinnoi voittoa tavoittelematon säätiö Gold Standard Foundation. Säätiön tarkoituksena on varmistaa, että tehdyt kompensaatiot ovat todellisia ja todennettavissa ja että kohdehankkeet edistävät selkeästi ja mittavasti kestävää kehitystä.MERKKIMME JA VASTUULLISUUS

Ninyesissä voi kierrättää ja ostaa tuotteita vain sellaisilta merkeiltä, jotka valmistavat laadukkaita, kestäviä ja vastuullisesti tuotettuja vaatteita ja jotka myös kehittävät jatkuvasti vastuullisuuttaan. Kun valitsemme merkkejä valikoimaamme, arvioimme erityisesti nämä asiat:

1) Materiaalit
Vähintään 75% tekstiilituotteista on valmistettu kestävistä materiaaleista, kuten luomupuuvillasta, tencelistä, kierrätetystä materiaalista tai mulesing-vapaasta villasta.

2) Tuotanto
Vähintään 75% mallistosta tehdään maissa, joissa on kohtuulliset työolot (kuten EU) tai tehtailla, joilla on GOTS-sertifikaatti tai vastaava living wage -ohjelma.

3) Sertifikaatit
Arvostamme materiaaleille ja tuotantoprosesseille annettuja tunnettuja ja alalla hyväksyttyjä sertifikaatteja. Näitä ovat esimerkiksi: GOTS (Global Organic Textile Standard), Oeko-Tex ja EcoCert.

4) Eläinten hyvinvointi
Mielestämme lasten tulisi ensisijaisesti nauttia eläinten seurasta, eikä käyttää niitä vaatteina. Emme hyväksy tuotemerkkejä, jotka käyttävät eläintuotteita, elleivät ne ole luonnollisesti peräisin eläimistä, kuten mulesing-vapaa villa.

5) Vastuullisuuden kehittäminen
Kaikilla hyväksymillämme merkeillä on sitoumus tulla entistä vastuullisemmaksi toimijaksi. Ei ainoastaan puhua siitä.


AJATUKSIA, IDEOITA, KYSYMYKSIÄ?

Planeettamme pelastaminen on valtava tehtävä ja Ninyes on tässä vain pieni peluri. Siitä huolimatta olemme ylpeitä tästä pienestä firmasta. Haluamme kasvaa, tulla suuremmaksi peluriksi ja samalla oppia koko ajan ja kuulla uusista ideoista ja ajatuksista. Ota siis reippaasti yhteyttä, jos sinulla on jotain mielessäsi tai haluat kysyä jotain.