Muutama sana vastuullisuudesta

NINYES & VASTUULLISUUS

Tavoitteenamme on, että secondhand vaatteiden kierrättäminen olisi mahdollisimman helppoa ja kannattavaa ja toisaalta niiden ostaminen yhtä helppoa ja hauskaa kuin uusien. Helpoin tapa vaikuttaa oman vaatekaapin vastuullisuuteen on käyttää vaatteita mahdollisimman pitkään ja jos sinne jää vähemmällä käytöllä olevia tuotteita, kierrättää ne mahdollisimman pian. UUSI VAI KÄYTETTY?

Uusien tuotteiden ostaminen ja kuluttaminen on aina ekologisesti huonompi ratkaisu kuin kierrätetyt tuotteet. Uudet tuotteet, riippumatta siitä, kuinka kestävästi niitä tuotetaan, kuluttavat aina luonnovaroja ja monissa tapauksissa, erityisesti pikamuodin osalta, riistävät niitä tuottavia ihmisiä. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä halvempi uusi tuote on, sitä enemmän luontoa ja ihmisiä hyväksikäytetään - tavalla tai toisella.

Keskivertokuluttaja ostaa nyt 60 % enemmän vaatteita kuin 15 vuotta sitten ja säilyttää jokaisen tuotteen puolet vähemmän aikaa. Suurin osa vanhoista vaatteista päätyy nyt roskiin, poltetaan tai viedään Afrikkan kaatopaikoille. Ainoastaan 12 % vaatteista päätyy kierrätykseen.

 KAIKKI KÄYTÖSSÄ

Tutkimusten mukaan pohjoismaisissa vaatekaapeissa n. puolet vaatteista on joko täysin tai hyvin vähällä käytöllä. Mitä suurempi vaatteen käyttöaste on, sitä vastuullisempi siitä myös tulee. 

Vaatteiden kierrättäminen pidentää niiden käyttöikää keskimäärin 2,2 vuodella ja vähentää niiden yhdistettyä hiili-, jäte- ja vesijalanjälkeä 73 %.MERKKIMME JA VASTUULLISUUS

Ninyesissä voi kierrättää ja ostaa tuotteita vain sellaisilta merkeiltä, jotka valmistavat laadukkaita, kestäviä ja vastuullisesti tuotettuja vaatteita ja jotka myös kehittävät jatkuvasti vastuullisuuttaan. Kun valitsemme merkkejä valikoimaamme, arvioimme erityisesti nämä asiat:

1) Materiaalit

Vähintään 75% tekstiilituotteista on valmistettu kestävistä materiaaleista, kuten luomupuuvillasta, tencelistä, kierrätetystä materiaalista, ylijäämätekstiilistä tai mulesing-vapaasta villasta. Vaihtoehtoisesti ulkovaatteen suunniteltu käyttöikä on vähintään 5 vuotta. 

2) Tuotanto

Vähintään 75% mallistosta valmistetaan työoloiltaan maissa matalan riskin maissa (kuten EU) tai tehtailla, joilla on GOTS-sertifikaatti tai vastaava living wage -ohjelma.

3) Vastuullisuuden kehittäminen

Kaikilla hyväksymillämme merkeillä on lisäksi tavoitteena kehittää entisestään omaa vastuullisuuttaan.


AJATUKSIA, IDEOITA, KYSYMYKSIÄ?

Planeettamme pelastaminen on valtava tehtävä ja Ninyes on tässä vain pieni peluri. Siitä huolimatta olemme ylpeitä tästä pienestä firmasta. Haluamme kasvaa, tulla suuremmaksi peluriksi ja samalla oppia koko ajan ja kuulla uusista ideoista ja ajatuksista. Ota siis reippaasti yhteyttä, jos sinulla on jotain mielessäsi tai haluat kysyä jotain.